Hjärnsläpp

Hur klok man än är så hamnar man ibland i i situationer som skapar stress. Det som är trist med stress är att det påverkar kroppen negativt. Bästa sättet att undvika stress är att indentifiera vad som gör att just jag blir stressad och sedan undvika att dessa situationer. Men man är inte alltid klok och man gör inte alltid så som man borde. Här kommer en text som förklarar vad som händer i kroppen vid stress. Idag är jag stressad över att ha missat ett inbokat möte. Vad stressar dig?

 

Vad händer i kroppen vid stress?

 

"All information som en människar tar in tolkar hjärnan. När vi utsätts för olika typer av krav, påfrestningar och utmaningar tolkar hjärnan även detta. Men hur hjärnan tolkar dessa signaler är helt individuellt och människor reagerar olika även om de utsätts för samma saker.

 

Om man upplever att en situation känns lite olustig skickar hjärnan ut stressimpulser genom kroppens stress-system. Stress-systemet i sig består av nerver och hormoner. Impulserna som skickas iväg sätter igång många olika reaktioner i kroppen för att hjälpa kroppen att ta itu med det som känns stressigt eller olustigt.

Så fort man känner sig det minsta stressad börjar kroppen förbereda sig, helt omedvetet, på en kamp- eller flyktsituation. Detta är ett genetiskt arv för att människan överhuvudtaget ska kunna överleva. Via det autonoma nervsystemet sker det helt automatiskt en stressreaktion. Det autonoma nervsystemet kan man inte påverka med viljan hur mycket man än skulle vilja.

 

Det är framförallt det sympatiska nervsystemet, som tillhör det autonoma nervsystemet, och binjurarna som gör att kroppen reagerar på stress. När man blir stressad skickar det sympatiska nervsystemet ut nervimpulser till hjärnan, längs ryggraden och sedan ut till kroppens organ. Organen i sig reagerar sedan på ett eller annat sätt, till exempel med smärta. I binjurarna tillverkas stresshormornerna adrenalin, noradrenalin och cortisol.

 

Många organ i kroppen påverkas av stress Många organ och funktioner i kroppen påverkas genom det sympatiska nervsystemet och hormonerna som produceras i binjurarna. Det som händer när man blir stressad och stresshormonerna börjar utsöndras är att hjärtat slår snabbare och kraftigare för att mer blod ska kunna pumpas runt till organen som behöver extra blod under den stressade situationen. Även andningen ökar och blir djupare för att syresättningen av blodet ska öka i musklerna och andra organ.

 

Vid en stressituation förbereder sig kroppen för att kämpa eller fly och då spänns musklerna i kroppen.

Kroppen får en enerigkick för att klara av den fysiska kraftansträningen. Detta kan ske när man tillexempel ska tävla i sin idrott eller hålla ett föredrag inför massa människor. Detta sker så länge stressen är positiv och på en lagom nivå.

 

Vid kortvarig stress stärks immunförsvaret för att skydda mit angrepp. Däremot vid långvarig stress utan tillräckligt med återhämtning försvagas immunförsvaret istället.

Stress som ofta är återkommande, som är långvarig elelr intensiv är skadlig och kan ge upphov till sjukdomar. Det beror på att man hela tiden har stresshormoner i kroppen och att det sympatiska nervsystemet får arbeta för mycket. Detta kan leda till hormonstörningar som i sin tur kan leda till övervikt , högt blodtryck eller hjärt- och magproblem.

 

Hela människan påverkas av stress, vare sig den är negativ eller positiv. Utsätts man för negativ stress en längre tid är det ofta man får ökade muskelspänningar i kroppen. Dessa spänningar kan leda till darrningar, stela och ryckiga rörelser och försämrad kroppshållning. Det är även ofta som vår tankeverksamhet föändras och får koncentratonsförmåga och minne försämars. Detta kan leda til att vi gör felaktiga bedömningar, får svårare att se problemlösningar och får även det svårare att anspassa oss socialt. Många gånger reagerar vi känslomässigt genom att bli arga, irriterade, rädda, får ångest eller skuldkänslor. Allt detta för att den negativa stressen är för hög, samt sitter i under för lång tid."

 

 

Maria

 

 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln