VIKTIGT!

 

Motionera och träna är viktigt. Vila är viktigt. Bra mat är viktigt. Du är viktig!

 

Det är intressant och bra att att allt fler inser vikten av motion och träning för att hälsan ska bestå. Hur många är vi då som tränar och motionerar? RF gjorde en studie 2003 som heter Svenskarnas idrottsvanor EN STUDIE AV SVENSKA FOLKETSTÄVLINGS- OCH MOTIONSVANOR 2003.

Kort kan man om detta säga följande: På frågan: Hur ofta motionerar du?

Svar: Trots allt prat om stillasittande kan vi konstatera att svenskarna är ett motionerande folk. 77 procent av hela befolkningen svarar att de motionerar minst en gång i veckan, nästan 65 procent minst två gånger i veckan.

 

Kvinnor motionerar mer än män, välutbildade mer än de med lägre utbildning och välavlönade mer än lågavlönade. Den typiska motionären är med andra ord en välutbildad och välavlönad yngre kvinna. Medan soffliggaren är en lågutbildad och lågavlönad man i glesbygden.

Läs hela studien här RF

 

 

VILA

För de flesta av mina klienter är det så att när träningen kommit igång och det börjat bli kul även om det är jobbigt under passen då kommer tillslut den första förkylningen. Det är då de allra flesta kontaktar mig och säger att de har ont i halsen och undrar om "vi kan ta ett lugnt pass". Aktiv vila kan vara en lugn promenad brukar jag kontra med och sedan undrar jag om de vill betala mig för att ta en lugn promenad eller om de vill frysa sin timme och ta den sedan.

Det finns ingen anledning att göra någon pulshöjande aktivitet om man har ont i halsen och känner sig hängig utom när man är med i en viktig tävling där man åsidosätter allt vad hälsa är, OS eller WM kan kanske vara ett sådant tillfälle. Läs mera här

 

Kost

Maten/Kosten är viktig på många sätt - den fyller en viktig social funktion och den håller din kropp igång. Vi får leva med de gener som vi fått oss tilldelade men om vi vill leva länge så måste vi se över vår livsstil. Din kost ingår i din livsstil.

 

"Hälsosammare kost och mindre portioner är en stor del av ekvationen. Andra faktorer är fysisk aktivitet och ett mentalt fokus – Dan Buettner anser att personer med en klar uppfattning av syftet med sitt liv kan leva sju år längre än personer som inte har det."

 

Vad är då hälsosam kost?

För mig är det kost som minimerar intaget av socker,innehåller bra fetter och ekologisk producerat. Även portionens storlek avgör hur hälsosamt det är och det relateras till vilka aktiviteter jag ska göra. Här kan du läsa mer om ekologisk mat.

 

 

Du är viktig.

Så viktig att du förtjänar ta dig själv på sådant allvar att du frågar dig vad hälsa är för dig och om du ska göra förändringar. Vilka förändringar du ska göra vet bäst genom att söka svar på frågorna:

Hur ofta är jag fysiskt aktiv?

Hur ser jag på vila och vilodagar?

Vad är aktiv vila?

Hur ser min vardagliga kost ut?

Vill jag förändra något?

Hur gör jag för att uppnå förändring?

Behöver du hjälp?

 

Kontakta mig :)

 

Maria

 +4670 768 41 44

www.noifnobut.se

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln