Migrän gör ingen stark!

Jag ska spänna vidare på ämnet fylla år. Jag ska spänna vidare på ämnet hormoner. Jag ska samtidigt ta upp ämnet peri-menopause. Ett ord du kanske hört. Jag hade inte gjort det. Jag börjar tro att det inte är något man ska prata om. Men jag känner att just nu är det något jag vill prata om.

 

Läs detta.

"Innan man når klimakteriet är man i peri-klimakteriet Klimakteriet är den tid i en kvinnas liv då menstruationen helt upphör (menarche är när den startar) och beror på att halten av östrogen har sjunkit under åren innan. Perioden före klimakteriet, när hormonproduktionen minskar, benämns "peri-menopause" och börjar ofta långt innan kvinnan förväntar sig det, ibland så tidigt som vid 35-årsåldern. Ett vanligt tecken är att mensen blir oregelbunden. Blödningarna kan vara rikliga och komma med längre mellanrum än tidigare. Medelåldern för när menstruationen upphör är ca 51 år (men varierar normalt mellan 45-58)."

 

Det finns hel del symtom som man kan drabbas av under denna peri-tid.

Det som drabbat mig nu när östrogenet börjar svikta än mer är migrän.

Jag har aldrig haft det tidigare men nu under denna månad tre gånger och senast i fredags då jag var med om ett anfall som gjorde att jag trodde att jag skulle få ställa in min resa till Turkiet. Dessutom fick jag ställa in klientbesök hela fredagen.

 

Jag berör detta för att jag inser att det finns en hel del annat som har med min träning som kan relateras till detta.

Var du än är i denna cirkel som en dag sluts med klimakteriet så skulle jag vilja säga: våga prata om det - dela med dig av din erfarenhet - för jag tänker att det måste finnas en hel del huskurer som vi dela med oss av till varandra, som underlättar träning, vardag, fest eller sjukdom.

 

Nu ska jag återgå till min semester här i Turkiet. Idag körde jag 1h simning, 30 min bröst och 30 min crawl på förmiddag, sedan solbad och därefter 45 min styrketräning. Avslutade med 1h massage och sedad dusch och middag. En bättre 50 års present än denna vecka hade jag inte kunnat önska mig.

Maria

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln