Om tester. 


Modig? Gör en test. 
Kondition? Styrka?
Rörlighet? Balans? 
Allt kan du förbättra!
Men om du inte testar dig, kan din upplevelse lura dig. Ett värde ljuger inte. Se inte ett sämre värde som en dom. Se istället att du kan förbättra dig!
Tester
Jag vill berätta om tester därför att jag är övertygad om att de flesta av er kommer att bli peppade på rätt sätt av en test. När jag träffar mina klienter för första gången efter konsultation, då handlar det om tester. Jag brukar testa kondition, styrka, rörlighet och balans. Testerna gör jag för att veta på vilken nivå vi ska lägga träningen på och för att vi ska se att den träning som görs leder fram till det mål som min klient har formulerat.
Väldigt många av mina klienter brukar då visa mig att de tycker att det är lite obehagligt. Obehaget handlar oftast om att de känner sig otränade. Då blir alltid mitt svar att det är ju lättare att se framgång av sin träning om man är just otränad och börjar träna. Alltid bättre att se glaset halvfullt. Även om det kan låta lite flåshurtigt.

Som vanlig motionär kan du göra tester själv och få ett "mellan tummen och pekfingret värde" som indikerar var du ligger just nu. Om du väljer Ekbom - Bak testet eller Åstrandstestet är förändringen från ett test till ett annat väldigt exakt. Mer om dessa tester längre fram i texten.
Förutsättningar för test. 
Tänk på att nästa gång du ska göra om testet så ska förutsättningarna var så lika som den första gången.
Var är du när du gör testet.
Vilken typ av test gör du.
Eventuella redskap.
Hur mår du.
Vilken tid på dygnet.
För att göra tester med så få felkällor som möjligt finns det flera parametrar att ta hänsyn till. För att eliminera felkällorna kan du ta hjälp av någon som hjälper dig göra testet. 

Kondition - vad är det?
Jag bad Eva Andersson, Lektor, med dr, läkare, idrottslärare och en av dem som ansvarar för projekten Hälsoprojektet och Fri träning på GIH att svara på den frågan. Klicka här för att läsa mera projektet på GIH. 
VO2max - din motors kapacitet.
Här berättar Eva. 

"Kondition (maximal syreupptagningsförmåga) är av stort hälsovärde. Maximal syreupptagningsförmåga (VO2max) är ett mått på kroppens maximala syretransporterande förmåga som framför allt sker till arbetande muskler under fysisk aktivitet med hög intensitet. Ett vanligt sätt att mäta kondition är att se vilken puls en testperson får vid en viss icke maximal belastning på *testcykel. * Ekblom-Bak test läs mer här

Maximal syreupptagningsförmåga = (VO2max = HF x SV x a-vO2diff) uttrycks som produkten av hjärtfrekvens x hjärtats slagvolym x skillnad i syrgasinnehåll mellan kroppens artärer och vener. Med ökad konditionsträning erhålls en lägre puls i vila och på icke maximala belastningar samt syrgasutbytet i musklerna ökar/effektiviseras. Det sistnämnda beror på en mängd faktorer, t.ex. på grund av fler blodkärl i musklerna, ökade halt av enzymer som är behjälpliga i utnyttjandet av syre i musklerna, ändrad muskelfibersammansättning, etcetera.

Fördelar med bra kondition.
Uppmätt god kondition har visat sig vara av stor betydelse för minskad risk av bl.a. hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Personer med övervikt och fetma som har god kondition har en lägre risk att dö på grund av hjärtkärlsjukdom samt för generell dödlighet jämfört med individer utan övervikt men med låg kondition. Kondition är alltså av större betydelse än vikt för en ökad hälsa i detta sammanhang."

Konditionstester.
Idag fokuserar jag på kondition och därför vill jag berätta om två tester som jag föreslår att ni provar. 
Cooper testet. 
För vana löpare är Coopers test ett mycket bra test för att hålla koll på konditionen. Det kan göras på ett löpband men bästa förutsättningen får du på en löpbana.
1. Värm upp i 15 min - förslag - gå raskt fem minuter - lugn jogging 10 min.
2. Spring 2,4 km eller spring så långt du kan på tolv minuter.
3. Avläs tiden på 2,4 km eller mät sträckan du sprungit.
Kolla din kondition utifrån din uppnådda sträcka på 12 min. eller din tid för att springa 2,4 km i respektive tabell.  Se tabell här. 

O`Neilltest
Fyra minusters O´Neilltest gör du på en roddmaskin - dessa finns ofta på träningsställen. Det funkar nog om benen sviker dig att testa din kondition genom rodd.
Värm upp med 10-15 lugn  rodd. 
Ro sedan så långt du orkar på 4 minuter.
Här kan du läsa mer om hur du kan göra det. 

 GIH gångtest.
Denna test  tror jag kan få dig som inte tränar att komma igång.

Det här testet visar hur långt du går på sex minuter. Mät upp en sträcka på 50m - gör en markering var femte meter - det blir då lättare att avläsa på rätt antal meter när du stannar.
Gå sträckan fram och tillbaka under 6 minuter.
* Gå i så raskt tempo som möjligt och håll tempo i vändningarna.
* Vid varje vändning är det 50 m - gör en notering varje 100m - rita ett x på din hand.
* Du får inte använda tävlingsgångteknik eller löpning, alltid en fot i marken.
Skriv ned hur långt du kom.
För att förbättra din prestation på gångtest: Bestäm dig för att under 6 veckor promenera 30 min varje dag så raskt som du orkar. Gör sedan om 6 minuters promenadtest. Hur långt kommer du nu?

Cykeltest Åstrand
Ett så kallad submaximal* cykling på en moderat belastning. Om du haft problem med hjärtat är det nog inte omöjligt att du provat ett liknande test. Det här är ett test som man brukar säga att alla klarar. Läs mera här

Submaxtest
 När det gäller konditionstester så är maxtest ett test man gör där man uppnår maxpuls. Vid ett sk submax test går man inte till maxpuls utan utgår från det testvärde man får och räknar ut vad maxresultatet borde ha blivit. Används med fördel för otränade personer då det är skonsammare.

Nästa blogg pratar jag om hur du kan testa din styrka, rörlighet och balans. 
Maria 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln