Hälsning från Nazaré

Om att bli berörd.
Ingenting berör mig positivt så starkt som naturen, dess olika uttryck och krafter.

Bor man i Sverige så är det klart att man präglas av den natur som finns där. Jag tänker på mitt underbara Ensta i Täby, Norrland, Bohuslän - för att nämna några platser. 

Nu bor jag i Portugal.
Det jag har fri tillgång till här är havet. Atlanten med sin kraft och sina vågor.  Jag är redan besatt. Jag kan inte få nog av att se havet. Jag kan inte få nog av att höra havet. Jag kan inte få nog av att känna doften av havet. Såklart finns det mera natur, men det är havet, Atlanten som greppat mig som Ensta gjort. 

Vintertid här i Nazare. 
Dessa dagar är det extra påtagligt vilken kraft detta hav har. Även här är årstiden vinter. Då är stormarna kraftigare. Just dessa dagar är det stormvarning som gör att min stad bygger sandvallar på stranden,  för att hindra havet att nå gatorna närmast strandpromenaden. Men tro nu inte att det är panikstämning här. Här tar man krafterna på allvar. Som jag förstår det ett sätt att undvika problem som kan uppstå vid en översvämning.

Dessa stormar drar också väldigt många nyfikna hit. Utanför fyren i Sitio do Nazaré ligger en djuphavsgrav, känd under namnet Canyon do Nazaré. Denna djuphavsgrav kan ge upphov till enormt stora vågor.  När det är sådant väder, som det är dessa dagar, då vill man gärna söka sig till denna fyr för att se vågorna. Det är en fantastisk plats att besöka för att se havet och dess rörelser. 

Hur jag har det?
Jag har det bra :)
 Idag är det 16 grader. Solen går upp 07.42 och den går ned 17.57. Det är trots vind och regn av och till, underbart att träna ute.  Det finns otaliga sträckor för löpning och jag kan säga att somliga av dem har vyer så vackra att jag bara måste stanna upp, ta in hur vackert det är. Vi har dessutom köpt kort på ett gym, dit vi främst går för att styrketräna. 

Ovanligt kallt i Europa. 
De temperaturer som ändå är ok för oss här under vintern är för Portugiserna kallt. Det kan på vissa platser bli frost, inte vanligt. Men denna vinter har många odlingar i hela Europa blivit frostskadade. Även här i Portugal har många platser drabbats av frost. Det gör att jag inte lika lätt får tag i avocado från Algarve som ett exempel.  Jag hörde på nyheterna att hela Europa kommer att känna av att frosten drabbat många producenter av grönsaker. Lider med bönderna! Men jag tycker inte synd om mig själv för att jag inte kan köpa allt jag är van vid. 

Planering
Det som jag sysslar mest med just nu, det är planeringen för mina resor hit. Vi har startat ett portugisiskt bolag. Vi förhandlar med hotell. Vi planerar aktiviteter. Vi, det är jag och min man. Det är så spännade och jag känner mig pirrigt glad över att snart kunna berätta hur mitt koncept ser ut. Jag uppmanar dig att anmäla ditt intresse genom att klicka här - då får du ett mail med all information angående resan när det är klart  :) 

Tills nästa gång vi hörs hoppas jag att du har det bra och lycka till med din vardagsmotion och din träning. 

Maria 

 

.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln