Fina fisken. 

Valborg i antågande. Här får du ett recept på en variant av gravad lax. Supergott, om du gillar koriander. 

Goda laxen för oss som gillar koriander.  8 pers

720 g färsk lax i bit med skinn - frys laxen innan du gravar den. 
40 g färsk koriander
2 tsk korianderfrön
2 dl mörk lager
1 dl socker
1 dl salt - vanligt salt. 

Skär koriandern i centimeterstora bita.
Blanda socker, salt, frön och färsk koriander.
Gnid in laxen med blandningen.
Häll över ölen på laxen.
Låt laxen grava i kylskåpet i två dygn. 
Jag brukar grava i en plastpåse, som ligger på ett fat i kylen. Brukar också ställa en tyngd på. 
Vänd påsen med lax 4-5 gånger under tiden som den ligger i kylen.
Prova gärna laxen efter 1 1/2 dygn och se om du tycker den är lagom. Annars låter du den grava lite längre.
Glöm inte att skrapa eller torka bort kryddorna från laxen när den är färdig. Om kryddblandningen får vara kvar fortsätter fisken att gravas.
När du serverar kan du med fördel klippa färsk korriander över din gravade lax. 

Nu-för-tiden ser man att många recept har mer socker i recept, det gör laxen mjukare. Men, så gör inte jag.  Jag väljer det äldre sättet. 

Själv ska jag försöka mig på att grilla bläckfisk. En ny råvara i mitt kylskåp. 

Maria 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln