Vad är det som händer? 

Jag reste till Sverige. Taggad. Hade packat allt för löpning ute i hösten, i regn, i kyla, i blåst  – ja även för snönstorm var jag kittad.  
 Så händer det. Jag kliver ur planet på Arlanda och tycker att mitt vänstra knä känns lite…stumt. Inte konstigt. Sitta i flygplan är ju ingen hälsosam ställning för kroppen.
 
Nåja, ingen panik.
Väl på hotellrum, när jag klär av mig, ser jag att mitt vänstra knä är väldigt svullet. Mitt knä ser ut som en elefantfot. Jag kan inte böja mitt knä helt, det stramar.  I sängen, känner jag att mitt det värker lite runt om mitt knä. Tänkte inte så mycket på det. En natts sömn skulle säkert göra mig hel.
Vaknar dagen efter, har rätt ont i mitt knä. Inser att löpning inte är det jag ska göra. Tar mig till ett möte men känner smärta i knä. Inser att resan inte alls kommer att ge mig underbara andetag i höstskrudad skog.  Mitt knä sväller ytterligare, men smärtan avtar. Jag tänker att det ser ut som om mitt knä är vätskefyllt. Googlar; ”vatten i knä”, ”svullnad kring knä”. Bidar tiden. Lever som vanligt i Stockholm, men löpningen avstår jag från. Svullnaden går ned varje natt, men kommer åter under dagen.  

Dags för återresan till Nazare.
Flyg igen. Mitt knä svullnar groteskt.  Blir lite missmodig. Börjar fundera. Vad kan det vara. Hade jag tränat hårt? Hade slagit i mitt knä? Nej, nej blev mina svar. Så kom jag ihåg.  Dagen innan jag reste till Sverige hade jag kört ett roddpass, tuffa intervaller. Böj och sträck, böj och sträck….det är ju också mitt vänstra knä, vänster ben med sina problem från ischiasnerven. Jag tänker där har jag det.
 
Men helt vill jag inte släppa det.
 Jag har inte ont. Men mitt knä är svullet. Mitt knä är fult och inte det knä jag är van vid.  Jag mailar min fina kära vän som är sjukgymnast och får så svaret som jag ju önskar mig;
 ”Om det är min kropp och mitt knä...... skulle jag inte bry mig alls!
Det behöver inte betyda ett dugg!! Svullet, lite trött knä, lite gammalt, förmodligen ganska nött, inget våld, inget trauma, kanske gått lite långt, lite annat underlag........det betyder noll i mina ögon och när du säger som det är nu!
”Du har ju inte ens ont! Skulle isåfall tro att du kan ha lite arthros, som är ofarligt! Du har inte ens låsning eller knivar i knäet!
Svullet knä.... låt det bero.... fortfarande svullet efter några veckor..... nja, då skulle jag avstå löpning eller annan hård träning för knä.
Men du måste ju bara fortsätta som vanligt. Se om det blir värre av löpning eller milslånga promenader. Smärta vid trappuppgång är också normalt i våran ålder, därför finns det ledstänger. Nää, du har vänt dig till fel person. Jag skulle inte bry mig ett dugg.
Fortsätt som vanligt. Så länge du inte har så ont att du inte kan gå, springa, det låser sig, knivar, du kan inte sträcka ut, då är det förmodligen menisk men det kommer vid vridvåld, korsband vid kraftigt trauma och då vacklar knäet. Vanlig arthros är svullnad och generell värk om du belastar längre. Mina knän är trasor, men jag springer helst kontrollerat på löpband eller jääääteförsiktigt ute för jag får inte sätta i fötterna fel, alternativet är att inte springa alls och det väljer jag inte. ”


Jag jublar inombords när jag läser hennes mail. 
Så nu blir det ett löppass imorgon.
Lite lätt prova och se vad som händer. Idag yoga och lite core samt promenad. Jag klagar härmed inte, jag bara sörjer mina löpturer i svenska hösten. Men. Vid lunchen i sol idag tänker jag att jag är ju frisk. Mitt knä är åter mindre svullet. Dessutom, jag är ju glad för min 54 åriga kropp och jag är ju dessutom van vid bakslag i träningsupplägg – så det är bara att bryta ihop och komma igen.
 
Ps. Klicka här för en riktigt pedagogisk liten film om Yogaandetaget Ujjayi som jag själv fattade bäst via denna film. Tack till mhyoga. Ds

Maria 
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln