Har du inga problem med din träning, är du inte nyfiken  - läs inte denna blogg. 

Om du inte vill veta vem Andrew Cotton är.
Läs inte denna blogg.
Om du inte är intresserad av hur höga vågor Andrew surfar.
Läs inte denna blogg.
Om du är den som aldrig haft problem med skador eller sjukdom.
Läs inte denna blogg.

Du som  läser min blogg vet att jag har problem i min rygg som sätter sig i mitt vänstra ben. Bild rygg. 
Hur tjotjim positiv jag än försöker vara finns det dagar då jag känner mig uppgiven; rehabträningen för mig inte framåt som jag förväntar mig, eller jag har helt enkelt jäkla ont. Trist. 

Date med en surfare av rang
Av en slump stötte jag på Andrew Cotton som också rehabtränar. Det ena ledde till det andra så vi bestämde att jag skulle besöka Andrew på Surfacadmy som ligger här i Nazaré. Lite om Andrew som i november 2017 hade  oturen att skada sig när han surfade här i Nazaré -  du måste se klippet - klicka här. Andrew var också med på Skavlan - klicka här. Här berättar han om när han föll från en 18 m hög våg och skadade sin rygg, (48.38 in i programmet)


Vad har då jag, världens räddaste kvinna ( jo jag avskyr höjder och farter) gemensamt med denne unge modige surfare? Jo, vi rehabtränar båda våra ryggar. Vi gör faktiskt samma övningar ibland. Vi kan ibland tappa suget, bli låga och tycka att tillståndet är negativt. Men. Vi plockar båda upp oss. Vi tänker båda på att det vi tidigare gjorde med nöje, Andrew gillar att  surfa och jag gillar att springa , just det vill vi göra igen - just det SKA vi göra igen. Det vet vi båda. 

Taktik
Andrew berättar för mig att han ser rehabträningen som sitt jobb. Att varje dag är strukturerad kring olika träningspass. Vi pratar om att ”latmasken” ibland vill få oss att tro att det bästa är att stanna i soffan, ligga kvar i sängen men att vi båda veta att just detta gör allt sämre.  Vi pratar om hur kroppen förvisso behöver sömn och vila för att bli frisk, men att träna muskler och- eller  kondition måste göras efter skador. Andrew berättar om promenadens vikt för honom, nu när han inte får springa. Jag lyssnar, tänker att just så är det, det börjar med promenad. Man måste orka gå innan man springer. 

Målbilder
När ska man komma tillbaka? Andrew trodde att han skulle vara tillbaka februari 2018, denna målbild är ändrad till juni 2018 i Australien  och funkar inte det blir det hösten 2018 här i Nazaré.  Att revidera en målbild är inte negativt utan en konsekvens av att man vet mera än tidigare. Revidera målbild är inte att ge upp. Att inte utvärdera sin träning och sina resultat är däremot möjligen ett långsamt farväl till det mål man satt.  Jag tror att det har varit mitt eget problem. Jag har envist bitit mig fast vid ett flåshurtigt ”jamen-det-ska-gå” inte utvärderat. 

Jag frågar; Hur vågar du surfa dessa vågor?
Andrew berättar att han visst är rädd många gånger, men att rädsla inte är farlig, det handlar om att hantera sin rädsla. ( jo jo, tänker jag). Dessutom säger han att han över tid surfat större och större vågor. Det är inget du gör pang bom. Andrew säger att han inte är en tävlingsmänniska men att han helt enkelt insåg att han var en bättre surfare på större vågor. Såklart tillstår han att det vore stort om han kunde slå det officiella världsrekordet som innehas av surfaren Garrett McNamara
Men bittra fiender är de icke, de är vänner. Surfare kanske är lite som bergsklättrare tänker jag. Man unnar varandra att besegra elementet. 

Alla är förälskade i  Nazaré
När jag frågar Andrew om hans favoritplatser här Nazaré funderar han lite, säger att såklart måste man gå ned till fyren och se platsen där han surfat och där världsrekordet i bigwave surfing är slaget. Ät en god middag på Celeste, eller någon av alla de andra restaurangerna.  Stanna upp och prata med de som bor och verkar här i Nazaré, vänliga strävsamma människor. Dessutom, glöm inte ta trapporna upp till Sitio, bra vardagsmotion som ger puls och vill man kan man springa upp och då blir det träning. Jag håller med!

Energikick
Måste säga att den här lilla pratstunden med Andrew gav mig energi, kan han så kan ju jag. Jag tänker också på hur rätt Andrew har i att Nazaré är en perfekt plats att återhämta sig på. Klart att man kan få bakslag i sitt träningsupplägg men om vi håller fast vid våra passioner, söker sätt att träna och motionera som leder oss tillbaka till den passion vi har då finns det inget som kan stoppa oss. 
Jag är djupt imponerad även av de som surfar Big Wave - det är inget jag ägnade en tanke åt när jag bodde i Sverige men här är det nästan i varje andetag en tanke som rör vid vågor och faktiskt också vid surfing. Men nej, jag kommar aldrig att surfa - jag är för rädd :) eller om sanningen ska fram, helt enkelt inte intresserad av denna aktivitet. 

Till dig
Lycka till önskar jag er alla som surfar på livets små och stora vågor - glöm inte att träna inför dina vågor - en tränad kropp klarar eventuella missöden bättre än en otränad. 

Här några länkar för dig som vill veta mer; 
om Andrew
om Andrew
Om Nazaré

Maria 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Etikettmoln