Våren är här och artrosskola here I come...

Det är tydligt att Primavera kommit hit till Nazaré. Det är underbart med fåglar som kvittrar, naturen som blomstrar och att man kan snart glida in i sina flippflopp. 
I min vardag är den stora nyheten att jag har börjat på artrosskola.
Jag vill förstå om jag ska förändra min träning, övningar som ska läggas till eller plockas bort för att jag ska må bättre, dvs slippa smärta. 
Bara artros. 
Jag är så lättad över att min smärta "bara" är artros! Det hade varit så mycket krångligare med en skadad menisk.
"Artros är en vanlig sjukdom, som ger värk i lederna. Det finns ännu inget läkemedel mot artros, men mycket som kan göras för att lindra besvären, berättar fysioterapeuten Carina Thorstensson."
Solklart är att träning är den bästa behandling. Ledbrosket mår bra av belastning.  Stilla är olämpligt! Knäleden mår bra av att få rätt balans mellan uppbyggand och nedbrytning av brosket  Ont och smärta är inte farligt.
Det jag ska bli bättre på är att dosera mina aktiviteter. Jag ska lära mig vilka rörelser/aktiviteter jag ska undvika eller korta ned rent tidsmässigt för att slippa få ont. Jag har redan förstått att roddmaskinen är något just jag ska undvika. Konstigt eller hur.
Min löpning inte är hotad, den har ju inte gjort ont, jag får ofta mer ont av att promenera. Nåja,  jag inser att alla mina aktiviteter skall doseras klok så jag förstår att det även gäller löpningen. Men men - tjohooo löpning är ingen no no. 
Märk väl, det är jag själv och hur jag upplever smärtan som avgör vad jag kan göra. Märk väl att tränin och motion är nyckeln till att lindra besvären. Hurra! 
Tips.
Genom att träna rätt, mår knän bättre. 
Här kommer lite träningstips just för knän. Rätt teknik skyddar dina knän. 
Artrospodden
Uppfriskande lärorikt om artros just på artrospodden som görs av Vetenskap & hälsa som är ett samarbete mellan Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Malmö universitet och sjukvårdsförvaltningarna inom Region Skåne. Här lysssnar du på artospodden.
Kosten, följer du Ann Fernholm? Om inte klicka in på hennes blogg här. 
Humor, se denna roliga video. 

Glad påsk 
Maria 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln