Vilka hälsoråd spelar roll? 

"I Konsten att blifva Tio år yngre". En Handbok för Herrar och Fruntimmer, utgiven i Stockholm 1828, heter det bland annat: ”Beträffande kroppens storlek hos det qvinliga slägtet, så är väl den största längd icke den bäst passande, men om man antager den medelmåttiga som vackrast, så gör man fruntimrens smärthet ingen orätt; derföre nämna också skalderne sköna fruntimmer smala uppskjutande ahlträd. En skön person måste äfven äga tillbörlig fyllighet; kroppen måste hafva tillräckligt kött och med inblandadt fett, som uppfyller alla kroppens och hudens tomheter, och gör lemmarne fylliga och runda.”  Källa PopulärHistoria 

Det florerar bra och mindre bra råd, som vi ändå, kanske följer.
I England, på 1800-talet, sas det, att en ung flicka skulle ha ambitionen att aldrig låta midjans siffermått överstiga hennes ålder och helst skulle hon gifta sig innan 21 år. Då kan vi räkna ut att 21 inches (inches var måttet) ger ett mått på 53.34 cm . Källa PopulärHistoria
2018 är råden mer humana…(eller inte)
Nu ska vi ju bara jaga ”gäddhäng” och ”muffinsmagar” och deffa oss fram till ”bikni2018” , lära oss dagdrömma, sockerbanta, formtoppa, jaga PB, detoxa, eller bege oss på Wellness Retreat. 

I skuggan av alla råd försvinner kanske bra information om forskning -  som alla borde känna till. (Rådet att styrketräna)
Jag läste denna dag i Runners World april 2018 om Idrottsforskning som understryker vikten av styrketräning för äldre. ”Professor Tommy Cederholm påpekar ett obestridligt faktum; äldre individer tappar muskelmassa snabbare än andra. ( jamen, det kunde vi kanske alla ana, men hur mycket tappar vi?)
I en studie från 2013 lät man 10 friska 72-åringar minska sin dagliga aktivitet från 6000 steg till 1500 steg per dygn. På 14 dagar reducerades muskelmassan i benen med 400 gram. Förutom en tappad muskelmassa noterade man försämrad förmåga att omsätta glukos och en ökad inflammationsbenägenhet hos försökspersonerna. ”  Källa Runnersworld.se 
Jag menar att det här rådet är ett bra råd, det här är information som vi inte ska ignorera.  Tänk dig under dunderförkylning a la 14 dagar, hasa mellan säng och soffa...

Hur långt är 6000 steg?
Generellt tar man mellan 1200-1600 steg per kilometer. Att det skiljer sig så mycket beror på hur långa steg du tar. 
Hur långt har du gått?
Om du har en stegräknare som bara räknar steg kan du här få hjälp att räkna ut
hur långt du gått. Skriv in antalet steg samt din steglängd i centimeter!
Steg:    6000    Steglängd:     60    
Du har gått 3,6 kilometer! Källa Stegräknaren.se

Det var icke bättre förr!
Jag inledde denna blogg med ett citat om kvinnligt skönhetsideal från förr - avslutningsvis kommer ett annat citat; "Den manliga idealbilden av kvinnan lockade till karikatyrer och de modets överdifter som förkonstlingen ledde till ackompanjerades redan på 1700-talet av lika märkliga försök till ordnande åtgärder. ”I England förelades parlamentet på 1770-talet ett lagförslag där det hävdades att den kvinna som frestade eller lockade en man till äktenskap med hjälp av fala påfund som parfym, smink eller olika attrapper som lösbröst, löständer, löshår eller styva underkjolar, skulle undergå straff för häxeri och giftermålet upphävas. Lagförslaget antogs dock inte. ” Källa PupulärHistoria


Maria 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln