SVT reder ut begreppen!

Jamen nu är vardagen din. Den lättjefulla värmen på väg bort. Hösten är på väg och du har tid och möjlighet att kicka igång din träning. 

Om du känner dig skeptisk och frågande rörande din vardagsmotion, då kan det vara värt att se Sanningen om vardagsmotion med Michael Mosley på SVT.

Hur ska du motionera?
Den magiska siffran 10 000 steg kontra 3x10 min. Vad är bäst? Vad tror du?
Löpning sliter på dina knän. Eller gör det inte? Vad vill du tro på?
Undrar du hur du kan få uppleva "Runners high" finns det eller är det en myt? 
Vill du få ett tips på ett 5 minuter långt HIT-pass - att göra hemma? 
Räcker dina lätta hantlar för ditt träningspass hemma?
Känner du dig smartare efter ett danspass, eller blir du faktiskt det?

Minns du skillnaden på motion och träning?
Motion eller lättare fysisk rörelse är det tillstånd som kroppen mår bra av. Kroppen är helt enkelt som gjord för att vara i rörelse. Det är då kroppen hjälper oss att må ännu bättre och det är så att just rörelse på olika sätt och nivåer lättare håller oss friska. 

Träning är en mer intensiv fysisk rörelse än motion. Att träna innebär att du upplever en utmaning.  Under träning utmanar du dina förmågor för att förhoppningsvis förbättra eller i alla fall bibehålla det du redan kan. Av och till kan det vara så att vi har tappat förmågan att motioner så som vi vill.
Det är då vi måste träna, det är då vi måste antränga oss för återfå förmågan att röra oss som vi kunnat.

Varför träna?
Det kan ju också vara så att vi börjar tränar för att kunna göra något som vi aldrig kunnat göra förrut. Utifrån var du är just nu kan du bestämma hur du ska motionera för att bibehålla din förmåga att vara i i fysisk rörelse eller om du ska börja träna för att återfå din förmåga att vara i fysisk rörelse eller om du helt enkelt vill börja träna för att klara av fysisk rörelse som du aldrig haft. Viktigt är att påminna sig om att det som är träning för vissa kan vara motion för andra.

Jämför dig bara med andra när du väl valt att tävla. De flesta av oss tävlar dock aldrig utan kan påminna oss om att vi kan jubla som vinnare om vi blott tränar och motionerar för att må bra och ha kul. 

Missa alltså inte!
Kanske kan detta program ge dig just den fakta som gör att din höst blir starskottet på en hälsosam livstil. Klicka här så kommer du direkt in på SVT-play för programmet Sanningen om vardagsmotion med programledare: Michael Mosley.

Maria 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lina » Fredagsmys. :  ”Hej Maria och Torbjörn! Vilken härlig ton ni har på er hemsida, jag sitter och f..”

  • susanne salmén » Träningsresan:  ”Jättejättefin hemsida med toppenresor ! Jag tror jag kommer på alla :) Varm Kra..”

  • Marianne Berlin » Vad är det som händer? :  ”Hm, har artros, aldrig svullen av den. Haft som knivar och opererats. Slagit i k..”

  • Annika Stålfjäll Reinert » Vad är det som händer? :  ”Så är det! Vi får inte glömma att vanligt friskt åldrande även innefattar viss v..”

  • Ingrid » Jag har fyllt år!:  ”Grattis! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln