Nazaré

När vi första gången besökte Nazaré blev vi förälskade. I närheten till havet. I den varma atmosfär och charm som staden utstrålar. Här finns all service man behöver och förväntar sig av en större stad; affärer, restauranger, sjukhus, hotell, offentlig service, m.m. Trots det är Nazaré en småstadsidyll utan trängsel eller stress. Vi trivs verkligen här!

Nazaré är en av de mest kända fiskebyarna i Portugal och unik på många sätt. Staden har drygt 15.000 invånare och ligger på den så kallade Silverkusten - Atlantkusten norr om Lissabon som är känd för sina många och långa stränder, surfing och genuina fiskebyar.

Nazaré är kanske den mest kända av dessa fiskebyar och har på senare tid blivit alltmer populär som semesterort. Med sina fina stränder, charmiga stadskärna med smala gränder och ett stort utbud av restauranger och caféer är Nazaré en speciell plats att vistas på.

Utanför fyren i Sitio do Nazaré ligger en djuphavsgrav, känd under namnet Canyon do Nazaré, som kan ge upphov till enorma vågor vintertid då betingelserna är de rätta. Här har en hawaiiansk surfare, Garret McNamara, satt världsrekord med att surfa den största våg som någon bevisligen surfat på i hela världen.
Här kan du lära dig mer om hur surfarna förbereder sig och ger sig i kast med vågorna i Nazaré - klicka här

Nazaré är uppdelad  i tre olika huvudområden; Praia, som betyder strand och följdaktligen ligger direkt vid havet samt utgör det ”centrala” Nazaré, Pederneira som ligger på en höjd öster om Praia och utgör det ursprungliga Nazaré samt Sitio som ligger på en klippa norr om Praia och dit man antingen kan promenera eller ta en bergbana som går regelbundet var 15:e minut.

I Praia finns en 2 km lång strandpromenad, Avenida Marginal, och här ser man fortfarande fiskarkvinnor som torkar fisk blandat med solbadare, joggare och flanörer. På stadssidan av strandvägen ligger massor av restauranger, kaféer och butiker. Gränderna som går vinkelrätt upp från strandpromenaden är ofta smala, spännande och intressanta att besöka och erbjuder ännu fler restauranger, butiker, pubar och hotell.
Sitio är belägen drygt 100 m.ö.h med en fantastisk utsikt över Nazaré och Atlanten. I Sitio finns en stor vacker kyrka, ett stort torg och den numera berömda fyrudden, Farol do Nazaré där man kan se de mest fantastiska vågor man kan beskåda från land. Dessutom det lilla kapellet Ermida da Memoria vars ursprung bygger på en legend om hur Jungfru Maria stoppade en riddare i sista stund när han en dimmig dag var nära att rida över kanten av klippan. För att hedra detta mirakel beordrade riddaren att ett kapell skulle uppföras på kanten av klippan där hans liv blev räddat. Episoden är känd som ”legenden från Nazaré” och genom åren har detta kapell dragit till sig många pilgrimer och idag givetvis många turister.

Vill du läsa mer om Nazaré och Silverkusten rekommenderar vi Portugalagents texter, klicka här